TILL DIG SOM ÄR BARN

Att växa upp i en familj där de vuxna bråkar och använder våld kan påverka på olika sätt. Många barn blir ledsna, arga och rädda, men det är inte alltid det syns utanpå.

Du är inte ensam – det finns många barn och ungdomar som växer upp i familjer där bråk och våld är vardag. Men ingen ska behöva ha det så. Det finns hjälp att få.

I en del familjer vet man aldrig om det ska bli en bra dag eller en dag med skrik, gråt och slag. En del föräldrar gör elaka saker mot den andra föräldern, mot barnen eller husdjuren. Ofta påverkar det hela familjen. Det kan vara lika läskigt när pappa skriker på ditt syskon eller din mamma, som när han skriker på dig.

Det är aldrig ditt fel

Om man lever i ett hem där det bråkas och slåss kan man bli orolig, ledsen och ha svårt att orka med. Det kan vara svårt att koncentrera sig i skolan. Det är inte heller ovanligt man själv blir arg och tar ut det på vänner eller lärare. Många barn funderar mycket på om bråken hemma beror på dem själva, och hur de ska göra för att få ett stopp. Sådana tankar och känslor är helt normala, men det som händer hemma är aldrig ditt fel.

Vi på Sollentuna Kvinnojour möter många barn och unga som lever med våld. Vi träffar också barn som har skilda föräldrar och som har jobbiga minnen från hur det var när mamman och pappan levde ihop. En del av de barnen berättar att pappa tar ut all sin ilska på dem. En del berättar att de måste ta hand om sin mamma, eller att mamma har träffat en ny kille som inte är så särskilt snäll.

Hör av dig om du vill prata

Vi tycker inte att du ska behöva vara ensam med dina tankar, känslor och minnen. Och när du har problem hemma, så har du rätt att få hjälp med dem. Du är varmt välkommen att ringa eller mejla om du vill prata en stund! Du behöver inte berätta vem du är, och du behöver inte tänka ut det du vill säga i förväg. Det räcker med att du ringer och säger hej, så tar vi det därifrån.

Det kan vara bra att veta att din mamma kan få hjälp hos oss och att det finns ställen där vuxna som använder våld kan få hjälp att sluta med det. Ring eller mejla oss så berättar vi mer.

Vi som arbetar på kvinnojouren har tystnadsplikt. Men är vi oroliga för att något ska hända dig, så måste vi hjälpa dig att komma i kontakt med Socialtjänsten. Du kan också självklart ta kontakt med dem själv om du vill. Läs mer om socialtjänsten i Sollentuna här.

Andra som kan hjälpa till

När det är akut och våld eller brott pågår ska du ringa 112.

BRIS — Barnens Rätt I Samhället | Webbsida: www.bris.se | Telefon: 116 111

Unizon | Webbsida: www.unizonjourer.se/ung | Telefon: 08 – 642 64 01

Roks Tjejjourer | Webbsida: www.rokstjejjourer.se

Indra Trans-, Queer och Tjejjour | Webbsida: www.indrajour.se | Telefon: 0735 77 49 51

Hör av dig till oss

Du kan ringa, mejla eller chatta med oss.
När du kontaktar oss kan du vara anonym och alla samtal är kostnadsfria.
Om du behöver en tolk så ordnar vi det.